5 tipov ako si zlepšiť francúzštinu, ak (zatiaľ) cestujete len prstom po mape

feb 2, 2019 | Nezaradené

Podobnou otázkou sa zaoberá mnoho študentov, ktorí sa dlhodobo učia francúzštinu. Všade vám hovoria, že najlepším spôsobom ako sa učiť je ponoriť sa do reálneho prostredia. Súhlasíme, ale nie každý má tú možnosť a preto, ak by sme mali navrhnúť pár spôsobov ako si zlepšiť francúzštinu bez sťahovania do Francúzska, boli by nasledovné:

  1. Vystavujte sa hovorenej francúzštine tak často, ako môžete. Na kurze, na medzinárodných stretnutiach, dohodnite si kávu s iným študentom a rozprávajte sa o živote a svojich názoroch po francúzsky.
  2. Pozerajte francúzske filmy a seriály. Pri úrovni A1 so slovenskými alebo anglickými titulkami, od úrovne A2 s francúzskymi titulkami, od úrovne B1/B2 bez titulkov. Najlepšie sú súčasné filmy, od 90-tych rokov až po terajšie, aby ste nabehli na súčasnú francúzštinu.
  3. Čítajte po francúzsky. Francúzske detské rozprávky, tínedžerské knihy, francúzsku beletriu, komiksy, časopisy. Každý si vie podľa úrovne vybrať, čo mu vyhovuje. Objednajte si knižky z Amazonu, požičajte si knižky z našej knižnice, možností máte naozaj veľa.
  4. Rozprávajte sa po francúzsky tak často ako sa len dá. Vyselektujte si najčastejšie vety, ktoré používate v materinskom jazyku a skúste prísť na to ako sa povedia po francúzsky. Ako vyjadrujete názor? Je pense que, je crois que, je trouve que…Ako odpoviete na otázku, keď chcete vyjadriť, že to závisí od…? Ça dépend de…Mnohokrát sa študenti zaseknú na príslovkách ako často, málo a vždy. V skratke, naozaj existuje súbor slov/výrazov, ktoré sú omnoho častejšie používané ako iné a na tie sa treba na začiatku zamerať.
  5. Vycestujte na dovolenku do francúzsky hovoriacej krajiny. Francúzsko, Švajčiarsko, Belgicko, Maroko, Réunion, Maurícius? Dnešné možnosti s lacnými letenkami sú neobmedzené a preto, čo tak spojiť príjemné s užitočným? Precvičenie bežných každodenných situácií, kde si chcete niečo kúpiť, vybaviť, spýtať sa, vyskúšate na jednom mieste v priebehu týždňa-dvoch.

A samozrejme sa tiež môžete prihlásiť na naše kurzy francúzštiny, v jazykovej škole La Cité, kde nám záleží na vašom napredovaní.