Nauč sa francúzštinu efektívne, bez balastu

nov 6, 2023 | Nezaradené

Prvých niekoľko mesiacov bude náročných a pôjde o obdobie prvotného nadšenia, ktoré je potrebné časovo využiť. Buďme realisti: nevydrží to donekonečna. Je to najľahšie obdobie, pretože čas bude letieť, naučíte sa stovky nových vecí a budete cítiť obdiv k vlastnému mozgu. Ale bude to aj bolestivé vždy, keď zakopnete (a budete zakopávať), keď sa budete snažiť spomenúť si, ako povedať tie najzákladnejšie veci a povzbudzovať svoj mozog, aby si zapamätal slovosled a slovné spojenia. Váš učiteľ vás prevedie potrebnými štruktúrami. (alebo, ak učiteľ nie je v rozpočte, vezmite si gramatickú učebnicu A1 – A2 s aktivitami a prejdite si ju, aby ste pochopili niektoré základy.)

Učenie sa nového jazyka v dospelosti je sakramentsky ťažká práca, takže disciplína je kľúčom. Z učenia sa stane zvyk a najjednoduchší spôsob, ako to zvládnuť, je stanoviť si systém. Áno viem, že nie každý má rád systém a nie každý je rád zviazaný pravidlami, ale na rýchle naučenie sa jazyka je to najefektívnejšie a najrýchlejšie. Vaše prvotné a najsilnejšie nadšenie má dátum spotreby.

Obklopte sa francúzštinou a ponorte do nej svoj mozog. Sme dospelí, takže to nemáme také jednoduché ako deti, keď nám ľudia ukazujú a hovoria veci nahlas a pomaly, pričom hovoria všade okolo nás (budete si želať, aby to ľudia robili, takže si namiesto toho pokojne na všetko nalepte lístočky). Pamätajte, že batoľatá majú za sebou niekoľko rokov, počas ktorých sú vystavené tisícom rozhovorov a príbehov s rôznym prízvukom a hlasom, kým začnú spájať vety. Navyše sa odhaduje, že deti majú pred nástupom do školy 15 000 hodín kontaktu s jazykom a málokedy ich považujeme za plynulé. Všetky tieto skúsenosti komprimujete, takže verte procesu. S vyvinutým mozgom nepotrebujete ani zďaleka toľko času, ale pamätajte na to. Vydávate sa na niekoľkomesačnú cestu čítania, porozumenia a rozprávania.

Zariadenia

Prepnite si vaše zariadenia (telefón, iPad, notebook…) na francúzštinu. Na začiatku budete nadávať, ale kontext poznáte a intuitívne sa budete orientovať vo význame. Zmeňte si vašu domovskú stránku z Google na napr. Le Parisien.

Čítanie

Začnite čítať francúzske texty a knihy. Áno, dajú sa nájsť dvojjazyčné knihy už pre úrovne A1 napr. Malý princ alebo Traja mušketieri.

Sociálne siete

Začnite sledovať francúzske profiy. V ďalšom blogu Vám napíšeme pár tipov.

Hudba

Začnite počúvať francúzske pesničky cestou do práce/do školy, počas varenia, prechádzok atď. Na Spotify sa viete inšpirovať.

Pozeranie

Začnite pozerať na YouTube ľahké videá, púšťajte si filmy na Netflixe vo francúzštine (originál fr. seriály a filmy alebo s francúzskym dabingom – stačí si zvoliť francúzštinu ako východzí jazyk). Na začiatku všetko pozerajte s titulkami a postupne od nich upúšťajte.