Účinné tipy, ako sa učiť francúzštinu

aug 12, 2020 | Zdroje a materiály pre študentov francúzštiny

Pred tým, ako vám dáme pár rád na učenie sa francúzštiny, musíme vás varovať, že jeden z najčastejších dôvodov zanechania učenia francúzštiny ako nového jazyka je pocit frustrácie z nedostatočného napredovania. Učiť sa jazyk nie je ťažké, ale vyžaduje si to nastavenie správnych očakávaní a pochopenie, že sa ho nenaučíte za mesiac. Samozrejme, že o čo intenzívnejšie tempo nasadíte, o to rýchlejšie sa dostanete na komunikatívnu úroveň, čo je primárny cieľ učenia sa jazyka. Na druhej strane sa treba pripraviť na to, že na začiatku je v učení sa francúzštiny veľa hmlistých a mätúcich momentov a bude mnoho chvíľ, kedy sa nebudete cítiť práve nadaný na jazyky. Je to normálne. Držíme vám palce!

Pred tým ako sa do francúzštiny pustíte, odporúčame vám:

1. Pustiť si francúzske rádio/TV a nasávať zvuky. Nemusíte rozumieť ani slovu, ale dostane vás to na správnu vlnu, a dodá vám chuť učiť sa jazyk. Určite sa vám už stalo, že ste si pustili cudzojazyčný film v originálnom znení a pri počúvaní rozhovorov ste dostali chuť rozumieť aj bez titulkov.

2. Pripraviť sa, že nastanú momenty na kurze alebo v reálnom živote, kedy sa budete cítiť nepríjemne kvôli chybám, ktoré spravíte, nedorozumeniam, ku ktorým príde. Najlepšie spravíte, ak sa na ten pocit prichystáte a o to ľahšie sa vám ho podarí prekonať. Momenty, keď sa cítite hlúpo sú KĽÚČOVÉ MOMENTY MOMENTS CLÉS, ktoré vám pomáhajú napredovať.

3. Nastaviť si CIELE – LES BUTS. Časové aj úrovňové. Minule mi známy spomínal ako odvtedy, čo si zabezpečil Apple Watch, kde získava virtuálne odznaky za svoje športové výkony, jeho motivácia sa zlepšila rovnako, ako jeho výkony. Podobný prístup sa dá nastaviť aj pri učení sa jazyka. Chodiť na kurz alebo učiť sa sám jazyk môže byť super, ale ak si k tomu pridružíme cieľ ako prihlásenie sa na certifikát alebo vycestovanie a dohovorenie sa vo francúzštine, môže to mať silný motivujúci účinok.

4. Naučte sa nielen opakovať, ale aj loviť v pamäti – LA MÉMOIRE. Jedno bez druhého ťažko posunie človeka jazykovo vpred. V praxi to znamená, že ak natrafíte na zaujímavý text, ktorý zodpovedá vašej úrovni, prečítajte/vypočujte si ho niekoľkokrát za sebou a následne si ho skúste vybaviť nahlas. Je to skvelý spôsob ako zapojiť všetky aspekty učenia sa jazyka.

Konkrétne rady

Určite si DÔVOD – LA RAISON, prečo sa chcete učiť francúzsky jazyk. Znie to ako motivačný balast, ale naozaj vám pomôže, ak si určíte, že sa chcete učiť francúzštinu kvôli práci, francúzsky hovoriacemu partnerovi, cestovaniu atď. Zameriate sa tak aj na gramatiku, slovnú zásobu a spojenia, na ktorých by ste mali pracovať. Učte sa postupne gramatiku, slovnú zásobu, ale predovšetkým nezabúdajte na rozprávanie a precvičovanie prekonania prirodzenej zábrany pri neistote z nového jazyka. Je to jeden z najdôležitejších aspektov pri učení sa jazyka, pričom netreba zabúdať na to, že by to mala byť zábava. Ak sa počas kurzu nedostanete k precvičeniu rozprávania, mali by ste prehodnotiť výber kurzu.

Sledujte online lifestylové časopisy – DES MAGAZINES NUMÉRIQUES LIFESTYLE. Obsahujú články, ktoré síce nie sú intelektuálne najstimulujúcejšie, ale obsahujú veľa základnej slovnej zásoby, sú trendy a používajú aktuálne výrazy, žiadne archaizmy. Sú vizuálne pútavé a preto pri ich čítaní zapájate aj iné zmysly, ktoré Vám dopomôžu naučiť sa nové výrazy a slovíčka.

Príklady:

Ak si kladiete otázku s ktorými knihami pri štúdiu francúzštiny začať, najpravdepodobnejšie vás posunú detské knihy – LES LIVRES D‘ENFANTS. Odporúčame Le Petit Nicolas, sériu kníh/krátkych príbehov. Opisuje každodenný život malého Francúza Nicolasa v 50. rokoch 20. storočia. Aj keď nie ste vo francúzštine veľmi zdatní a na začiatku sa vám budú zdať zložité, po pár hodinách si zvyknete. Ďalšou alternatívou je zamerať sa na komiksy, kde vám obrázky priradené k replikám pomôžu zorientovať sa v príbehu. Asterix a Obelix je klasika, ktorú poznáme aj na Slovensku a je to naozaj vtipný komiks. Rovnako Tintinove dobrodružstvá.

Trénujte písanie – ÉCRITURE. Ľudská pamäť je veľmi nespoľahlivá a to najmä vo francúzštine, kde sa veľa slov vyslovuje inak ako sa píšu a často dochádza k pravopisným chybám. Aj keď máte pocit, že slovíčko už poznáte, vždy sa uistite a precvičte si, ako sa píše. Najlepšie je, ak vám váš lektor/lektorka dáva písomné úlohy, ktoré vám aj skontroluje, prípadne z času na čas nazrie do vášho poznámkového zošita, či ste niekde niečo neprehliadli.

francúzska kniha

6 tipov ako sa zlepšiť vo francúzskej gramatike

1. Gramatika a obzvlášť časovanie môžu predstavovať tú nezáživnejšiu časť jazyka. Občas nás frustruje, lebo je obsiahla a vieme sa v nej zamotať. Aby sme si túto úlohu uľahčili, máme pre vás 7 tipov ako sa čo najrozumnejšie popasovať s francúzskou gramatikou.

2. Zaobstarajte si dobrú knihu gramatiky. Existuje množstvo gramatických kníh a aj keď každá z nich hlása, že je výnimočná, nie všetky môžu byť najlepšie. V La Cité odporúčame Le Bon Usage, knihu gramatiky, ktorá vyšla vo Francúzsku prvýkrát v roku 1936 a ktorá bola vydávaná viackrát s čoraz viac zdokonaleným obsahom. Je celá vo francúzštine, čiže je vhodné, aby ste mali úroveň aspoň A2. Pre jej skvelý obsah ju môžeme len odporučiť.

3. Naučte sa dokonale časovať 10 najpoužívanejších slovies vo francúzštine: être (byť), avoir (mať), faire (robiť), dire (povedať), aller (ísť), voir (vidieť), savoir (vedieť), pouvoir (môcť), falloir (je potrebné), vouloir (chcieť). Ich časovanie je nepravidelné, ale ak chcete začať s dobrými základmi, ich časovanie – conjugaison – sa vám musí dostať pod kožu, aby ste nerobili zbytočné chyby.

4. Vezmite si knihu, časopis alebo učebnicu francúzštiny a označte slovesá, ktoré nájdete. Skúste identifikovať použitý čas. Toto cvičenie vám pomôže dostať do oka jednotlivé časy a ich tvorbu.

5. Vždy sa učte nové slovo spolu s jeho členom, le – la. Je to častá chyba, ktorá sa so študentom vlečie do vyšších úrovní. Ak však pristúpite k členom zodpovedne hneď zo začiatku, určite vás to posunie rýchlejšie vpred.

6. Učte sa časy postupne, vyhnete sa pocitu frustrácie z ich miešania a nedokonalého zvládnutia. Ak sa do nich pustíte zhurta, môžu sa vám začať postupom času pliesť. Niet nad dobre zvládnutý présent, futur proche/simple a passé composé/imparfait. Skúste si najprv poriadne uložiť do pamäti tieto časy a až potom sa posúvajte ďalej.

7. Učte sa slovesá spolu s predložkami. Predložky sa síce dajú učiť aj nárazovo neskôr, ale keď sa ich učíte jednorazovo, nie je to efektívne a navyše aj dosť nezáživné. Ich postupné učenie je určite vhodnejšie a ľahšie na zapamätanie. Je to aj záživnejšie.

Príklady: essayer de, arrêter de, accepter de, décider de, arriver à, faire attention à, apprendre à, chercher à…

čítanie francúzskej knihy

5 tipov ako zlepšiť čítanie s porozumením

Čítanie je skvelý spôsob ako naberať novú slovnú zásobu a ako sa zoznámiť so skladbou francúzskych viet (syntaxou). Zároveň sa môžete dozvedieť zaujímavé informácie na tému, ktorá vás zaujíma, či už ide o vaše záľuby – loisirs, o kultúru alebo o politiku.

Čítajte detské knihy – pre úplných začiatočníkov

Aká iná skupina obyvateľstva sa ešte len učí jazyk? Presne tak – deti. Áno, aj francúzske deti sa učia slovnú zásobu a majú obmedzenú kapacitu porozumenia. Preto vám odporúčame začať s detskými knižkami ako sú Peppa Pig, Le Petit Nicolas, Le Petit Prince, Caillou. Ak sa budete zlepšovať, môžete sa posunúť aj na vyššie vekové kategórie a teda na dobrodružné a fantasy knihy určené pre francúzskych tínedžerov. Ak nehľadáte konkrétnu knihu, určite zájdite na francúzsky Amazon a hľadajte v bestselleroch, kým vás niečo nezaujme.

Bilingválne texty – pre úplných začiatočníkov a mierne pokročilých

Rovnako nápomocné je čítanie textov a článkov v bilingválnej verzii – po francúzsky na jednej strane a po slovensky na druhej strane. Hneď vidíte význam slov, ktoré nepoznáte, hneď vidíte ako sa prekladateľ popasoval so skladbou vety, s použitým časom a so zaužívanými slovnými spojeniami. Texty môžu byť krátke aj dlhšie podľa vašej trpezlivosti a časových možností. Ak máte chuť sa pustiť do románu, môžete si vybrať taký, ktorý ste už čítali a poznáte jeho obsah. Prečo neskúsiť Harryho Pottera vo francúzštine, ak ste ho už viackrát čítali v materinskom jazyku?

Zacieľte na obsah – pre mierne pokročilých a pokročilých

Čítajte noviny a články, ktoré vás zaujímajú a o ktorých sa radi rozprávate. Niet lepšej voľby ako sa zdokonaliť v slovnej zásobe než v téme, ktorá vám je blízka a o ktorej sa budete radi rozprávať na kurze alebo počas rozhovorov s priateľmi.

Vyberte si text náročnosťou zodpovedajúci vašej úrovni

Ak si vyberiete veľmi ťažký text plný neznámych slov, budete rýchlo demotivovaní množstvom slovnej zásoby, ktorú si budete musieť vyhľadávať. Ak si naopak vyberiete príliš jednoduchý text, bude málo podnetný. Je na vás, či si vyhľadáte slovíčka počas čítania alebo až po dočítaní textu. Nakoniec je vhodné si text znovu prečítať na upevnenie novonadobudnutých slov.

Prepojte počúvanie s čítaním – pre začiatočníkov a mierne pokročilých

Písaná a hovorená francúzština sú mierne odlišné. Skoro každý študent francúzštiny prizná, že výslovnosť a pravopis dokážu zmiasť. Francúzština sa nepíše foneticky ako napríklad taliančina, má mnoho zamlčaných písmen, viazaní a keď sa k tomu pripojí aj francúzsky prízvuk, je to o to náročnejšie. Preto je vhodné pustiť si francúzske titulky k filmu alebo kúpiť si audio knihu, v ktorej môžete sledovať písané slovo spolu s počutím.

mikrofón rozprávanie po francúzsky

6 tipov ako si zlepšiť výslovnosť vo francúzštine

Francúzština je krásny melodický jazyk, niektorí tvrdia, že najkrajší na svete. Nesie v sebe romantiku aj vášeň. Ak sa chcete tejto kráse čo najviac priblížiť, musíte sa snažiť pri výslovnosti písmen a slabík. Ak ste sa nezačali učiť francúzštinu ako malé dieťa, na výslovnosti musíte aktívne pracovať.

Naučte sa čítať písmená

Naučte sa ako sa čítajú jednotlivé písmená vo francúzštine. Trénujte hláskovanie, aby ste nezostali zaskočení pri telefonáte alebo rozhovore. Hláskovanie je solídny základ pre zvládnutie správnej výslovnosti.

Všímajte si dĺžne

Všímajte si jednotlivé dĺžne – “accent aigu” v é, “accent grave” v è, “accent circonflexe” v ê. V mnohých prípadoch vám napovedia ako slovo vysloviť.

Naučte sa fonetické prepisy

Tento tip platí pre každý jazyk. Ak prepisy zvládate, slovníky vám pomôžu zvládnuť výslovnosť aj toho najnáročnejšieho slova.

Počúvajte francúzštinu

Počúvať, počúvať a počúvať. Môžete počúvať klasické rádio (odporúčame programy Slovenského rozhlasu) alebo francúzske stanice, ktoré môžete počúvať online. Rovnako si môžete stiahnuť alebo kúpiť dobré francúzske audio knihy. Stačí si vybrať. Aj keď mnohému nebudete zo začiatku rozumieť, dôležité je nasávať zvuky, sylaby a slová. Ak spoznáte spojenie alebo slovo, tak si ho hneď zopakujete. Nebojte sa výslovnosť mierne preháňať, najlepšiu výslovnosť majú mnohokrát odvážlivci, ktorí sa nebáli zatlačiť na pílu.

Čítajte nahlas

Zoberte si ľubovoľnú knihu po francúzsky, učebnicu alebo francúzsky on-line magazín a čítajte nahlas. V kľude domova alebo na hodinách francúzštiny sa nehanbite a dajte si záležať. Pohrajte sa s intonáciou a skúste vnímať slová a ich zmysel. Mnohí študenti sa sústredia len na to, aby už mali po prečítaní, že celkový efekt vyznieva sucho. Preto je dobré ponoriť sa do deja a prečítať text dôveryhodne.

Rozprávajte sa s rodeným Francúzom

Chopte sa šance rozprávať s rodeným francúzsky hovoriacim človekom alebo s niekým, kto vo francúzsky hovoriacej krajine dlhodobo žil. Ak idete na výlet či dovolenku do Francúzska alebo do inej francúzsky hovoriacej krajiny, skúšajte komunikovať čo najviac. Sú to tieto autentické momenty, ktoré treba využiť na ďalší jazykový rast.

slovník francúzštiny

6 tipov ako si zlepšiť slovnú zásobu vo francúzštine

Každý z nás má pri učení sa jazyka vlastný systém naberania novej slovnej zásoby. A všetci vieme, že bez slovnej zásoby sa dá ťažko pohnúť vpred, preto vám ponúkame 7 tipov na rozšírenie vášho “vocabulaire” a jeho lepšie uloženie do dlhodobej pamäti.

Začnite od základov

Pre tých, ktorí sa ešte len začínajú učiť a sú na bode 0, je vhodné začať od základov: pozdravy, slušné oslovenia, farby, číslovky atď. Francúzština má navyše špecifické pravidlá výslovnosti, preto je dobré získať základy hneď na začiatku.

Nové slovíčka každý deň

Každý deň sa naučte ľubovoľný počet nových slovíčok. Môžete si ich pripínať na miesto, kam chodíte často. La Cité odporúča chladničku 😉 Slovíčka sa nabaľujú a vy napredujete. Nezabudnite sa k nim však po určitej dobe vrátiť a skúšať si na ne spomenúť pri rôznych každodenných činnostiach. Dôležité je mať slová v aktívnej slovnej zásobe a nie v pasívnej.

Všímajte si typické francúzske spojenia

Všímajte si v textoch a v učebniciach typické francúzske slovné spojenia. Mnohé z nich majú aj zábavný rozmer, takže nudiť sa určite nebudete. Ako príklad uvedieme Mettre les points sur les I (dať bodky na písmeno i, v zmysle ujasniť a zdôrazniť nejakú skutočnosť.)

Používajte kartičky

Používajte kartičky, kde si na jednu stranu napíšete francúzske slovo (spolu s členom) a na druhú stranu jeho preklad. Rozdeľte si kartičky podľa farieb na podstatné mená, prídavné mená, slovesá atď. Pred nejakým časom to odporúčala aj stránka Jazykový Mentoring, ktorú odporúčame sledovať, ak sa chcete samovzdelávať v rôznych jazykoch. 

Píšte si cvičné vety

Pri precvičovaní si zakaždým skúste napísať aj vetu, v ktorej nové slovné spojenie použijete. Na našich kurzoch pravidelne dávame vety a texty na tvorenie, ktoré následne lektor skontroluje. Môžete to však robiť aj sami. Mnohí študenti si neuvedomujú, že samotné písanie má veľký vzdelávací význam. 

Papieriky všade

Ak ste motivovaní učiť sa francúzštinu, nech vám nič nestojí v ceste! Môžete si nalepiť papieriky so slovnou zásobou, spojeniami či časovaním na nábytok, dvere, predmety v kancelárii… Fantázii sa medze naozaj nekladú.

Čítajte a zaznamenávajte

Čítajte veľa a všade, knihy či články na internete. Určite narazíte na slovíčka, ktoré pre vás budú nové a vtedy si ich podčiarknite alebo inak označte a po dočítaní vyhľadajte. Po vyhľadaní slovnej zásoby sa vráťte k textu a zistite, koľko ste si zapamätali.

ohňostroj na eiffelovou vežou

Weby, ktoré odporúčame sledovať

Čítanie

Gramatika

  • www.podcastfrancaisfacile.com – gramatické cvičenia, texty, videá a nahrávky. Môžete si vybrať podľa gramatického javu, ktorý si chcete precvičiť alebo podľa témy, ktorá vás zaujíma.
  • www.bonjourdefrance.com – gramatické cvičenia, texty, videá, nahrávky a bohatý zdroj materiálov.
  • www.conjugator.reverso.net/conjugation-french.html – vyčasuje vám ľubovoľné sloveso, ktoré si zadáte – vo všetkých časoch a módoch.
  • www.thoughtco.com/french-grammar-4133074 – francúzska gramatika a cvičenia po anglicky. Ak ovládate angličtinu, určite odporúčame vyskúšať túto stránku.
  • www.ortholud.com – obzvlášť odporúčame, ak si chcete precvičiť gramatiku konkrétnych časov alebo slovesá. Navolíte si sloveso a online sa preskúšate v cvičení na mieru vašim potrebám.

Elektronické knihy

Počúvanie

Pravopis

Učenie sa hrou

  • www.ortholud.com – môžete si zahrať krížovky, hry s definíciami, hry s kódovanými slovami.