7 tipov ako si zlepšiť slovnú zásobu vo francúzštine

aug 8, 2018 | Nezaradené

Každý z nás má pri učení sa jazyka vlastný systém naberania novej slovnej zásoby. A všetci vieme, že bez slovnej zásoby sa dá ťažko pohnúť vpred, preto Vám ponúkame 7 tipov na rozšírenie vášho “vocabulaire” a lepšie uloženie do dlhodobej pamäti.

Tip č. 1 – Začnite od základov

Pre tých, ktorí sa ešte len začínajú učiť a sú na bode 0, je vhodné začať od základov: pozdravy, slušné oslovenia, farby, číslovky, atď. Francúzština má navyše špecifické pravidlá výslovnosti, preto je vhodné získať základy hneď na začiatku.

Tip č. 2 – Nové slovíčka každý deň

Každý deň sa naučte ľubovoľný počet nových slovíčok. Môžete si ich pripínať na miesto, kam chodíte často. La Cité odporúča chladničku 😉 Slovíčka sa nabaľujú a vy napredujete. Nezabudnite sa k nim však po určitej dobe vrátiť a skúšať si na ne spomenúť pri rôznych každodenných činnostiach. Dôležité je mať slová v aktívnej slovnej zásobe a nie v pasívnej.

Tip č. 3 – Všímajte si typické francúzske spojenia

Všímajte si v textoch a v učebniciach typické francúzske slovné spojenia. Mnohé z nich majú aj zábavný rozmer, takže nudiť sa určite nebudete. Ako príklad uvedieme Mettre les points sur les I (dať bodky na písmeno i, v zmysle ujasniť a zdôrazniť nejakú skutočnosť.)

Tip č. 4 – Používajte kartičky

Používajte kartičky, kde si na jednu stranu napíšete francúzske slovo (spolu s členom) a na druhú stranu jeho preklad. Rozdeľte si kartičky podľa farieb na podstatné mená/prídavné mená/slovesá atď… Pred nejakým časom odporúčal to odporúčala aj stránka Jazykový Mentoring, ktorú odporúčame sledovať ak sa chcete samovzdelávať v rôznych jazykoch.

Tip č. 5 – Píšte si cvičné vety

Pri precvičovaní si zakaždým skúste napísať aj vetu, v ktorej nové slovné spojenie použijete. Na našich kurzoch pravidelne dávame vety a texty na tvorenie, ktoré následne lektor skontroluje. Môžete to však robiť aj sami. Mnohí študenti si neuvedomujú, že samotné písanie má veľký vzdelávací význam.

Tip č. 6 – Papieriky všade

Ak ste motivovaní učiť sa francúzštinu, nech vám nič nestojí v ceste! Môžete si nalepiť papieriky so slovnou zásobou, spojeniami či časovaním na nábytok, dvere, predmety v kancelárii…Fantázii sa medze naozaj nekladú.

Tip č. 7 – Čítajte a zaznamenávajte

Čítajte vela a všade, knihy či články na internete. Určite narazíte na slovíčka, ktoré pre vás budú nové a vtedy si ich podčiarknite alebo inač označte a po dočítaní vyhľadajte. Po vyhľadaní slovnej zásoby sa vráťte k textu a zistite koľko ste si zapamätali.

Dúfame, že tieto tipy vám pomôžu posunúť sa vo francúzštine ešte ďalej! Ak by ste si chceli prečítať ďaľšie tipy na zlepšenie si výslovnosti, gramatiky alebo posluchu spolu so zoznamom užitočných webových stránok na sledovanie, určite si stiahnite náš ebook, ktorý bude k dispozícii v priebehu budúceho týždňa. Sledujte nás na Facebooku, kde o tom dáme vedieť!