Bilingválna recenzia filmu Nedotknuteľní vo francúzštine a slovenčine

júl 5, 2018 | Nezaradené

V článku nižšie nájdete dve jazykové verzie recenzie filmu Nedotknuteľní. Film pravdepodobne poznáte, ale účel recenzie je, aby ste si precvičili francúzštinu pomocou bilingválneho textu s francúzskou a slovenskou verziou. Ak ste film Nedotknuteľní nevideli, určite vám ho odporúčame, ide už o francúzsku klasiku. Viac článkov ako tento, nájdete v budúcnosti na našom blogu a samozrejme budeme sa takýmto zaujímavým témam venovať aj na kurzoch francúzštiny v našej jazykovej škole La Cité v Istropolise v Bratislave.

Version française

Après un accident, Philippe, riche aristocrate, engage comme aide à domicile Driss, un jeune de banlieue tout juste sorti de prison bien qu’il n’ait aucune formation particulière. Ce sont deux hommes issus de milieux différents et ces deux univers vont donner naissance à une amitié dingue, drôle et forte, une relation unique qui fera des étincelles et qui les rendra… Intouchables.

Intouchables est un film français qui est sorti en 2011. L’histoire est inspirée de la vie d’une personne réelle Philippe Pozzo di Borgo (auteur du livre Le Second Souffle), tétraplégique depuis 1993, et de sa relation avec Abdel Yasmin Sellou, son aide à domicile, dont les rôles sont tenus respectivement par les acteurs François Cluzet et Omar Sy.

C’est le deuxième plus gros succès français dans l’histoire de son box office, derrière Bienvenue chez les Ch’tis. Le film est devenu en 2012 le film français le plus vu hors de France détrônant ainsi Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain qui détenait le titre depuis près de dix ans.

En octobre 2015, Intouchables est considéré comme l’un des meilleurs films de ces dernières années dans une liste dévoilée par IMDb. Avec une note de 8.6/10, il est nommé meilleur film de l’année 2011.

Sources: www.cinetrafic.frwww.wikipedia.fr

Version slovaque

Bohatý aristokrat Philippe najme po nehode napriek chýbajúcim predchádzajúcim školeniam ako domácu výpomoc Drissa, mladého z predmestia, ktorý práve vyšiel z väzenia. Sú to muži z rozdielnych prostredí, medzi ktorými sa zrodí bláznivé, zábavné a silné priateľstvo – jedinečný vzťah, ktorý bude iskriť a ktorý ich spraví… nedotknuteľnými.

Nedotknuteľní je francúzsky film, ktorý vyšiel v roku 2011. Jeho príbeh je inšpirovaný životom skutočného človeka Philippa Pozza di Borga (autor knihy Druhý dych), ktorý ochrnul v roku 1993 a jeho vzťahom s Yasminom Abdel Sellom, jeho domácou výpomocou, ktorých úloh sa zhostili herci François Cluzet a Omar Sy.

Je to druhý najväčší francúzsky úspech v histórii box officu, hneď za Bienvenue chez les Ch’tis. Film sa stal v roku 2012 najpozeranejším filmom mimo Francúzska – zosadil film Amélie z Montmartru, ktorý držal titul takmer desať rokov.

V októbri 2015 je film Nedotknuteľní považovaný za jeden z najlepších filmov posledných rokov v zozname zostavenom IMDb. So známkou 8,6/10 bol vyhlásený za najlepší film roku 2011.

Zdroje: www.cinetrafic.fr, www.wikipedia.fr